Care este procedura de angajare a cetatenilor straini moldoveni in Romania?

Au nevoie de aviz de munca ?Exista derogari pentru ei ?

Daca au dubla cetenie mai este necesar avizul de munca ?

In momentul in care dobandesc cetatenia romana mai intra sub incidenta legii strainilor ?

angajare moldoveni

angajare moldoveni

Cand vorbim de procedura de angajare a cetatenilor straini moldoveni in Romania vorbim de cei trei pasi pe care orice cetatean care nu este din spatiul Uniunii Europene trebuie sa-i parcurga.

Ceteanii moldoveni nu au parte de derogari cand vine vorba de angajare pe teritoriul Romaniei.Daca vorbim de vizita ,intr-adevar ei nu au nevoie de viza de intrare dar au o perioada limitata de sedere si anume 90 de zile in decurs de 6 luni .Cu alte cuvinte ei pot sa stea in Romania in vizita doar 6 luni de zile dintr-un an .

Cetatenii moldoveni pot fi angajati fara aviz de munca doar daca au si cetenie romana.Daca au doar cetatenie moldoveana se parcurg toate etapele legale pentru angajarea unui cetatean strain.

Cei trei pasi care formeaza procedura de angajare a ceteanilor  moldoveni:

𝐏𝐀𝐒𝐔𝐋 1️⃣ : Angajatorul va obține avizul de angajare de la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din județul în care are sediul social. Pentru aceasta, va depune un dosar continand documente atat de la angajator cat si de la viitorul angajat. In momentul in care avizul este aprobat, angajatorul va plati o taxa de 100 euro (echivalent lei -curs BNR) pentru a putea fi ridicat avizul de munca de la Inspectoratul general pentru Imigrari. Daca apelati la serviciile noastre termenul de obtinere avize de munca este de 30-45 de zile lucratoare din momentul in care ne puneti actele la dispozitie.

𝐏𝐀𝐒𝐔𝐋 2️⃣ – Strainul obtine viza de munca (D/AM) pentru intrarea in Romania de la Misiunea Diplomatica a Romaniei din Chisinau.

𝐏𝐀𝐒𝐔𝐋 3️⃣- Strainul vine in romania si aplica cerere de eliberare pt permis de sedere in scop de munca .(valabilitate 1 an de zile cu posibilitatea prelungirii ulterioare).

Actele care se depun la Ispectoratul General pentru imigrari pentru obtinerea avizului de munca pentru ceateni moldoveni sunt :

Pentru obtinerea avizului de munca pentru un lucrator permanent sunt necesare urmatoarele documente:

✔️Certificatul de inmatriculare la oficiul Registrului comertului, in copie si original (sau o copie legalizata) ✔️Certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului, din care sa rezulte ca nu s-au operat inscrieri de mentiuni referitoare la existenta unei hotarari judecatoresti definitive pentru savarsirea de infractiuni de catre asociatul unic sau, dupa caz, de asociati, in legatura cu activitatea pe care o desfasoara sau la declararea starii de faliment;

✔️Certificatul de atestare fiscala emis de administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala angajatorul isi are sediul social, privind achitarea la zi a obligatiilor catre bugetul de stat pe ultimul trimestru;

✔️Adeverinta eliberata de agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul, cu privire la forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant comunicat de angajator potrivit dispozitiilor legale;

✔️Fisa postului, organigrama cu precizarea functiilor ocupate si vacante;

✔️Dovada publicarii anuntului pentru ocuparea postului vacant intr-un cotidian

✔️Oferta ferma de angajare din partea firmei angajatoare;

✔️Copia procesului-verbal intocmit in urma selectiei realizate pentru ocuparea posturilor vacante (va cuprinde date referitoare la modul de selectie, numarul de candidati si motivul pentru care a fost selectat actualul candidat); ✔️Curriculum vitae al strainului, care sa contina si declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu are antecedente penale, ca este apt din punct de vedere medical pentru a fi incadrat in munca si ca are cunostinte minime de limba romana;

✔️Copia legalizata a actului de studii necesar pentru incadrarea in functia sau in meseria pentru care se solicita obtinerea avizului de munca, tradus si legalizat in conditiile legii;

✔️Copia pasaportului, valabil, al strainului si, dupa caz, copia permisului de sedere in Romania;

✔️Doua fotografii tip 3/4 ale strainului;

✔️Cazierul judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica eliberat strainuluid de autoritatile din tara de origine sau resedinta.

✔️Cazierul judiciar al firmei angajatoare.

Procedura de angajare a cetatenilor moldoveni in Romania continua apoi cu depunerea cererii de viza de munca de catre strain la Misunea diplomatica a Romaniei in Republica Moldova si api sa viona in Romania pentru o obtine permisul de sedere temporara in scop de munca.

Pentru mai multe informatii puteti citi si pagina OBTINEREA AVIZULUI DE MUNCA PENTRU STRAINI

sau dati click pe link-ul de mai jos pentru a viziona  filmuletele referitoare la angajarea cetatenilor moldoveni postate pe canalul de YOUTUBE.

 

 

Daca aveti nevoie de mai multe informatii sau de un avocat specializat imigrari , nu ezitati sa apelati 0722321493 sau sa scrieti pe email .

3 Comentarii
  1. Cetatenii moldoveni, casatoriti cu cetateni romani, au nevoie de aviz de muncă?

    • Buna ziua ,membrii de familie ai cetatenilor romani nu au nevoie de aviz de munca.
      Zi frumoasa.
      Avocat Andreea Manolica

  2. Buna ziua, am si eu o intrebare din 2018 detin cetatenie romana si am doar pasaport roman, pe teritoriul Romaniei se fac angajari cu pasaportul in caz ca nu detin buletin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?