Permise de sedere pentru straini

Obtinerea de permise de sedere pentru straini se poate face doar dupa ce acestia obtin viza de lunga sedere care se acorda, pe o perioada de 90 de zile.

Strainul  intra in Romania dupa obtinerea vizei de la Oficiul Consular al Romaniei din tara de origine (consultati aici lista misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate)  si solicita prelungirea dreptului de sedere si obtinere permis de sedere.

In legislatia romaneasca sunt prevazute mai multe tipuri de permise de sedere pentru straini  in functie de activitatea pe care strainul urmeaza sa o desfasoare in Romania in urmatoarele scopuri:

Permis de sedere pentru angajare in munca

Permis de sedere  pentru reintregirea familiei

Permis de sedere pentru alte scopuri

Permis de sedere pentru studii

Permis de sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale

Permisele de sedere pentru straini  se acorda pe o perioada de 1 an de zile cu posibilitatea prelungirii anuale ulterioare.

Permisul de sedere pentru reintregirea familiei in baza casatoriei cu cetatean roman valabilitatea permisului de sedere este de 5 ani de zile.

Taxele pentru obtinerea permisului de sedere sunt: 259 de lei pentru permisul de sedere membru de familie cetatean roman.

Pentru celelalte permise de sedere pentru straini taxele sunt: 259 de lei si 120 de euro (curs BNR din ziua platii).

Taxele se platesc la BCR (259 de lei) si la CEC Bank (120 de euro (curs BNR din ziua platii)).

Pentru obţinerea permisului de şedere se vor depune personal de catre strain o serie de documente cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de şedere acordat de viză.